Opera och vetenskap – vad händer egentligen?

Vad händer när man kopplar upp Alan Davies & Stephen Fry till massor med maskiner och låter dem lyssna på Opera? Musikens inverkan på människan förklaras av några av världens främsta forskare.

Detta är helt briljant (och ingenting man ska börja titta på när man egentligen borde sova).

Njut!

Och, som en liten uppföljning till van Dammes Epic Volvo Dynamic Steering Split, så har det visat sig i forskning att möss som lyssnar på opera efter hjärtkirurgi i snitt lever längre än de möss som efter operationen tvingas lyssna på Enya:

CBA recipients of a B6 cardiac graft that were exposed to opera music and Mozart had significantly prolonged allograft survival (median survival times [MSTs], 26.5 and 20 days, respectively), whereas those exposed to a single sound frequency (100, 500, 1000, 5000, 10,000, or 20,000 Hz) or Enya did not (MSTs, 7.5, 8, 9, 8, 7.5, 8.5 and 11 days, respectively).

Undvik gärna att berätta för eventuella New Age-vänner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *