EXTRA: Putin tar steget fullt ut i den sociala marknadsföringen.

9/11, eller elfte september, är ett väldigt laddat datum. Vi minns det främst, naturligtvis, för det fruktansvärda som hände i New York, i Sverige minns vi Anna Lindh och från och med 2013 så kommer 11 september också att vara förknippat med när politiken, med Vladimir Putin i spetsen, tog steget in i den sociala dialogen. Det är nu som världen kommer att inse att sociala medier bara är ett verktyg; de är inte syftet. Syftet är att få fram sitt budskap, att leda diskussionerna och bygga den bild av sig själv som man vill förmedla. Det gör man genom att lyssna, lära och interagera med mottagarna på deras villkor.

Brevet är perfekt på det sättet. Det talar till en krigstrött nation, det talar om att överkomma meningsskiljaktigheter och det knyter ann på likheter snarare än motsättningar.

Det är sjukt svårt att förklara hur stort, hur revolutionerande, Putins öppna brev till den amerikanska allmänheten i NY Times är. Det närmaste jag kan komma som referens är att Ryssland precis slog USA i tävlingen om vem som skulle komma först till månen. Barack Obama har har kallats den första sociala presidenten. Han finns på facebook, han finns på twitter. Han är en man som är omgiven av strateger, marknadsförare, digitala wiz-kids, experter på sociala medier och fan och hans moster. Och så får han stryk av Vladimir Putin. En man som, i mångas ögon, kommer från ett land som knappt har internet.

Men sanningen är att Putin är extremt slipad på Social marknadsföring. Han har lång erfarenhet av att bygga sin egen person, sitt eget varumärke, på hemmaplan. Det är bara att titta på de i väst så hånade bilderna av Putin som jagar, Putin simmar, Putin som tävlar i judo. Allt detta har varit för att bygga ett starkt varumärke i en kultur som ser upp till starka ledare. Och nu har han tagit steget ut på den internationella arenan. Och han gör det som det rationellas röst. Han vet, till skillnad från Obamas folk, att det är samtalet som är det viktiga. Inte mediet.

Han talar säkerhetsrådet och om att förhindra att det fruktansvärda händer igen, han talar om samarbete trots motsättningar och han gör det direkt till det amerikanska folket på den symboliskt mest laddade dagen som finns. Som en person till andra personer.

Det är fullkomligt genialt utfört. Och det kommer att rulla huvuden i Obamas kommunikationsstab.

Och den internationella indignationen över Rysslands nya lag mot gaypropaganda? Den kommer att hamna i skymundan.

Jag kommer att återkomma till detta.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *